[Column] Van Zuid-Korea tot Rusland

Guus Hiddink werd gisteravond met Rusland uitgeschakeld in de halve finales van het EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland. De Russen verloren met 3-0 van Rusland. Toch heeft de succescoach uit Varsseveld het wederom voor elkaar, namelijk een onbekend land in de voetbalwereld tot grote hoogte laten stijgen.

Op 1 januari 2001 werd Hiddink voor het eerst bondscoach van een land wat voetballend niet veel voorstelde, namelijk Zuid-Korea. Dat land was ook ťťn van de organisatoren van het WK in 2002, waardoor zij al geplaatst waren. Toch stelde de trainer voorafgaand aan de voorbereidingen wel een aantal eisen. Er moesten spelers uit de competitie worden gehaald en er moest een budget voor trainingskampen en oefenwedstrijden tegen topteams komen. Toen het wereldkampioenschap eenmaal was begonnen, zorgde het land voor een grote verrassing.

In de groepsfase wisten de Zuid-Koreanen van Polen (2-0) te winnen. Daarna speelden zij gelijk tegen de Verenigde Staten (1-1). De grote verrassing volgde in de laatste speelronde van de groepsfase. Toen werd Portugal namelijk met 2-0 verslagen, waarmee het land bovendien groepswinnaar werd. Uiteindelijk wist men tot de halve finales te reiken, waar men van Duitsland verloor (1-0). Voorafgaand aan de halve eindstrijd werden ItaliŽ en Spanje (na strafschoppen) verslagen. Na het WK koos de oefenmeester ervoor om bij PSV aan de slag te gaan.

Drie jaar later ging Hiddink een nieuwe uitdaging aan. Hij werd bondscoach van AustraliŽ en combineerde dit met zijn baan bij PSV. Aan de hand van de trainer uit Varsseveld werd het eindtoernooi van het WK 2006, dat in Duitsland werd gehouden, bereikt. Tijdens de groepsfase wisten The Socceroos van Japan (3-1) te winnen. Vervolgens was BraziliŽ te sterk (2-0) en werd gelijk gespeeld tegen KroatiŽ (2-2). Na deze drie wedstrijden stond AustraliŽ tweede in de groep en ging naar de achtste finales. Dit was ook meteen het eindstation voor het land, dat pas voor de tweede keer op een WK te zien was. ItaliŽ wist met een minimaal verschil te winnen (1-0).

Het meeste opzien baarde Hiddink toch wel op het EK van 2008. Hij wist zich namelijk met Rusland voor de eindronde in Oostenrijk en Zwitserland te plaatsen. Voorafgaand aan dit evenement werd in de groepsfase al een keer verrassend van Engeland gewonnen. Met het nodige geluk werd uiteindelijk ook kwalificatie afgedwongen. De eerste wedstrijd van het EK werd nog verloren van Spanje (4-1), maar van Griekenland (1-0) en Zweden (2-0) werd gewonnen. Bovendien stelde Hiddink met twee gewonnen wedstrijden de tweede plaats veilig. In de kwartfinales troffen de Russen Nederland. Voor aanvang van het duel dacht men dat Oranje de wedstrijd zou moeten kunnen winnen, maar niets bleek minder waar. Het keurkorps van Hiddink won uiteindelijk met 3-1. De halve finale werd echter van Spanje (3-0) verloren, maar de trainer zette wederom een prestatie van formaat neer.

Inmiddels heeft de coach uit Varsseveld ook de bijnaam Guus Geluk gekregen. Hiermee wordt gerefereerd aan de successen die de Nederlander als bondscoach heeft gehad. Ook als trainer is hij erg succesvol geweest. De verwachting is dat Hiddink voorlopig nog in Rusland zal blijven en wie weet dat hij over twee jaar weer een bijzondere prestatie zal neerzetten.

Guus Hiddink; ťťn van de succesvolste coaches ooit.