[EK Zwemmen] 'Geen mannenestafette op Spelen'

Na een teleursstellend resultaat op het EK Zwemmen in Eindhoven, is de kans dat de Nederlandse mannen in actie komen op de estafette 4 x 200 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen deze zomer, niet groot meer.

Sebastiaan Verschuren, Joost Reijns, Stefan Oosting en Olaf Wildeboer haalden de limiet van het NOC*NSF niet: een tijd bij de beste zestien van de wereld. Het kwartet miste met een tijd van 7.20,80 bovendien ook nog de finale van dit EK. Topzwemmer Pieter van den Hoogenband kon niet in actie komen vanwege een griep die hem de rest van het toernooi aan de kant houdt.

Eerder was het de mannen ook niet gelukt om de limiettijd te halen op de 4 x 100 meter vrij. Technisch directeur Jacco Verhaeren wilde proberen om op dat onderdeel in China tóch van start te mogen, maar dan had de missie op de 4 x 200 meter vrij moeten slagen. "De jongens hebben hun kans laten liggen. Dan houdt het op", aldus Verhaeren.

Verhaeren vond het vooral zonde: "Het is vrij dramatisch en komt ook bij mij hard aan, zeker omdat de jongens de afgelopen periode veel progressie hebben gemaakt. Het is zonde dat het er nu niet uitkomt. Met Pieter was het team ongetwijfeld sterker geweest, maar de mannen wisten dat ze het bij de Spelen ook zonder hem moesten doen. Hij kan dit nummer er bij de Spelen onmogelijk bij doen."

Voor Olaf Wildeboer is de gemiste kans op de 4 x 200 meter vrij extra vervelend. De zwemmer met Nederlandse ouders groeide op in Spanje en hij nam de Nederlandse nationaliteit aan om met de Nederlandse zwemmers op de estafette naar Peking te kunnen.