Oud-hockeyer Erik Parlevliet overleden

Gisteren is op 43-jarige leeftijd Erik Parlevliet overleden. Parlevliet was international en hockeyde voor Tilburg. “Parel” zoals zijn bijnaam luidde kreeg vorig jaar te horen dat hij ongeneeslijk ziek was.

Zelden was er een hockeyer op de velden sneller dan Erik Parlevliet. Toenmalig bondscoach Wim van Heumen wist het zeker: “hij is de enige rechtsbuiten die de honderd meter op hockeyschoenen in elf seconden loopt." Parlevliet had zijn loopvermogen niet van vreemden; zijn vader was vroeger atleet.

Parlevliet begon zijn loopbaan in zijn geboorteplaats Wageningen. Zijn studie aan de KUB (nu UvT) bracht hem bij hoofdklasser Tilburg. Tussentijds speelde hij drie seizoenen bij het Antwerpse Dragons.

Van 1984 tot 1992 kwam de aanvaller uit voor het Nederlands elftal. Belangrijkste prestaties in de 155 interlands (47 goals) die hij achter zijn naam heeft staan, zijn de wereldtitel in Pakistan (1990) en het brons op de Olympische Spelen in Seoul (1988). Zijn afscheid van Oranje had hij gepland na de Olympische Spelen in Barcelona, maar toenmalig bondscoach Hans Jorritsma nam Parlevliet niet mee.

Parlevliet bouwde af bij Tilburg heren 3 en zo kwam het voor dat ik als speler van Were Di heren 2 opeens tegen een oud-international stond. Parlevliet speelde in een elftal waar zijn oud-heren 1 teamgenoten ook een plaatsje hadden gevonden. Het elftal was erg uitgekookt en speelde op de snelheid van Parlevliet. Tilburg liet de tegenstander graag op hun helft komen. Gaf de tegenstander het liefst het gevoel dat er wat te halen viel. Als de laatste man van de tegenstander dan ging inschuiven, had Tilburg de tegenstander waar men ze hebben wilde.

De ruimtes tussen het middenveld en onze achterlijn waren dan dusdanig groot dat de snelle Parlevliet aan het werk kon. Parlevliet ontving de bal in de stick, of er volgde een scoop richting achterlijn. Dat gebeurde een paar maal per wedstrijd. De rest van de wedstrijd hield de lange rechtsbuiten zich rustig. Maar als er dan zo’n bal kwam, ging de turbo aan en was je hem kwijt.

Parlevliet kon niet alleen hard lopen, hij had een goede techniek maar vooral een verwoestende slag in de armen. Op snelheid sneed hij die wedstrijd drie maal langs onze arme linksachter. Met drie harde schoten op doel had Parlevliet een allesbeslissend aandeel in de 4-3 overwinning van Tilburg.