Berger hekelt hulpmiddelen

Als het aan Gerhard Berger ligt, verdwijnen veel van de elektronische hulpmiddelen van de huidige generatie Formule 1-wagens. Naar zijn mening heeft de techniek teveel invloed gekregen in de sport.

“Ik hou van techniek, laat daar geen misverstand over bestaan, maar ik denk dat de teams in het verleden zijn doorgeschoten in alles. De balans tussen wat de rijder kan en wat de auto aankan is geheel zoek. Het zou mooi zijn als veel elektronische hulpmiddeltjes van de auto’s afgehaald worden, en dat zo meer bij de rijder komt te liggen wat de grens is. Op het ogenblik is die balans een beetje uit het verband getrokken, ik denk dat op dit ogenblik 30% op de rijder aankomt en 70% procent komt door de technologie die de teams tegenwoordig hebben. Zelfs als de tractiecontrole zou gaan verdwijnen, iets waar ik een groot voorstander van ben overigens, zullen er geen grote verschillen naar boven komen tussen de diverse bolides,” aldus Gerhard Berger.

“Kijken de mensen naar de sport om te zien welk team nu het beste tractiecontrole systeem heeft, of kijken ze om te zien wie nu de beste rijder in het veld is,” vraagt de Oostenrijker zich af.

De teambaas van Scuderia Toro Rosso staat niet alleen in zijn mening. Ook Peter Sauber, voormalig teambaas van het huidige BMW Sauber F1 team, kan zich hierin vinden: "Het klopt wat Gerard zegt, tractie controle helpt wel, maar de coureur zal zelf ook nog over een portie talent moeten beschikken om een high-tech machine, wat een formule1 wagen tegenwoordig is, te kunnen rijden. Maar zo onderhand mogen we ons afvragen wat we voor coureur willen . Is het iemand die veel verstand heeft van computers en dat soort dingen, of hebben we een echte coureur nodig”.