Duitsland wint van Costa Rica

Duitsland heeft de openingswedstrijd van het WK 2006 gewonnen. In de Allianz Arena in München werd Costa Rica met 4-2 verslagen.

De Duitsers, startend met Jens Lehmann op doel en Bernd Schneider als captain, moest sterspeler Michael Ballack missen vanwege een blessure. Het gemis van de middenvelder bleek echter niet in deze wedstrijd. Al snel werd Duitsland gevaarlijk, toen Torsten Frings rakelings over schoot. Even later was daar alsnog de voorsprong voor de Duitsers. Phillip Lahm schoot de bal voortreffelijk in de kruising.

Erg lang kon de thuisploeg echter niet genieten van de voorsprong, toen Paolo Wanchope werd weggestuurd op weg naar Lehmann's goal. De vedette van de Midden-Amerikanen had geen enkele moeite met de bal op maat en rondde strak af voor de gelijkmaker. Nog voor de eerste twintig minuten om waren was het alweer raak. Op aangeven van Bastian Schweinsteiger tikte Miroslav Klose de bal in het net. Het is zijn zesde goal op het WK, maar pas zijn eerste met de voet.

Beide landen waren daarna zoekende naar de openingen. Openingen die er niet waren, en daarom leidden tot frustratie. Danny Fonseca zorgde voor de eerste gele prent van het toernooi. De spelers leken ietwat moe gestreden na de vurige start, en echt gevaar kwam er niet meer voor rust.

In de tweede helft kreeg Duitsland direct weer veel ruimte. Dat leidde tot kleine kansjes voor onder meer Podolski, die over schoot en naast kopte. Na exact een uur spelen was het opnieuw Klose die de wedstrijd besliste. Zijn eerste schot werd nog gekeerd door doelman Porras, maar in de rebound was het alsnog raak.

Het leek althans de beslisser, maar toch werd er nog enige spanning terug in de wedstrijd gebracht. Wanchope scoorde ook zijn tweede goal van de avond, vanuit een twijfelachtige buitenspelpositie. Tien minuten voor tijd was Per Mertesacker dicht bij de 4-2, maar de Costa Ricaanse doelman wist adequaat te reageren op de kopbal van de Duitse verdediger.

Costa Rica, spelend op de counter, kon in de slotfase minder snel de gaten vinden. In plaats daarvan wist Duitsland nu wél de wedstrijd te beslissen. Waar Frings in de eerste minuut erg dichtbij een goal was, maakte hij het nu wel af. Van een goeie twintig meter haalde de middenvelder vernietigend uit en maakte de 4-2.

Frings scoort de bevrijdende 4-2 voor Duitsland

Opstellingen:

Duitsland: Lehmann; Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm; Frings, Schneider (Odonkor/90), Borowski (Kehl/72), Schweinsteiger; Klose (Neuville/79), Podolski.
Bondscoach: Jürgen Klinsmann

Costa Rica: Porras; Umaña, Marín, Sequeira, Martínez (Drummond/67); Fonseca, Gonzáles, Solís (Bolaños/78), Centeno; Gómez (Azofeifa/90), Wanchope.
Bondscoach: Alexandre Guimarães