Darts: Van der Rassel, Extercatte onderuit

Jan van der Rassel en Erwin Extercatte zijn er beiden niet in geslaagd de derde ronde van het Ladbrokes.com PDC WK Darts in Purfleet te bereiken.

Het qua prijzengeld en lengte grootste dartstoernooi ter wereld ving gisteravond aan met de tweede ronde. In de eerste partij leed onze landgenoot Jan van der Rassel een pijnlijke nederlaag tegen de Amerikaan John Kuczynski, eerder dit jaar nog actief op de Lakeside. Johnny K snelde na een 1-1 tussenstand naar 3-1, door zes van de zeven legs te winnen. Van der Rassel – getooid in een gele outfit – pakte de volgende sets met 3-1 en sleepte dus een zevende en allesbeslissende set uit het vuur.

Die bleef in balans tot 5-5, zodat een sudden death de spelers van elkaar moest scheiden. Nadat Van der Rassel ettelijke malen had verzuimd het duel uit te gooien, plaatste Kuczynski zich voor ronde drie door dubbel 2 te raken. ”Ik was blij dat ik terugkwam van 1-3, maar het mocht gewoon niet zo zijn”, reageerde Van der Rassel laconiek na afloop. De Nederlander had in de eerste ronde nog verrassend eenvoudig Steve Beaton opzij gezet.

Ook voor Erwin Extercatte is het sprookje in Purfleet uit. De qualifier was niet opgewassen tegen Gary Welding, die eerder Colin Lloyd uitschakelde. De 24-jarige Extercatte vocht zich na een slecht begin knap terug door het tweede bedrijf met 3-0 te winnen, maar trok daarna in zes van de zeven volgende legs aan het kortste eind. Welding maakte het klinisch af in de vijfde set. ”Dit was een goede ervaring voor mij, jammer alleen dat de dubbels mij in de steek lieten. Hopelijk draai ik een goed jaar, zodat ik hier over twaalf maanden opnieuw sta”, meldde Extercatte na afloop. De Nederlander gooide met 80.21 per drie darts een matig gemiddelde.

De als vijfde geplaatste Peter Manley sluit voorlopig niet aan in de rij van vroeg geëlimineerde topspelers. One Dart kwam met 1-2 en 2-3 achter tegen Jason Clark, maar schakelde een tandje bij toen het moest. Manley is tweevoudig verliezend finalist in Purfleet. ”Ik ben nog nooit zo relaxed geweest als dit jaar. Ik heb hard gewerkt en alles is mogelijk”, zei Manley. Vandaag komen onder andere Phil Taylor, Roland Scholten, Kevin Painter en Mark Dudbridge in actie.

Uitslagen:
John Kuczynski – Jan van der Rassel 4-3
Andy Jenkins – Wayne Jones 3-4
Gary Welding – Erwin Extercatte 4-1
Peter Manley – Jason Clark 4-3

Vandaag:
Denis Ovens – Steve Alker
Mark Walsh – Dennis Smith
Roland Scholten – Tomas Seyler
Dennis Priestley – Adrian Lewis
Kevin Painter – Wes Newton
Phil Taylor – Matt Clark
Mark Dudbridge – Alan Tabern

Woensdag:
Terry Jenkins – Andrew Hamilton
Ray Carver – Andy Smith
Alan Warriner – Gerry Convery
Wayne Mardle – Erik Clarys
John Part – Chris Mason