Rasmussen: "Bolletjestrui bijna binnen"

Michael Rasmussen weet zich al bijna zeker van zijn bolletjestrui. In theorie zouden echter ook nog vijf anderen het tricot van de leider van het bergklassement kunnen winnen. De ex-mountainbiker maakt zich verder niet zo druk over de tijdrit van aanstaande zaterdag.

Morgen zijn er nog aardig wat punten te rapen in de strijd om de bolletjestrui. Met de Aubisque is er zelfs nog een col van de buitencategorie. Dinsdag kan Rasmussen dus mathematisch al zeker zijn van het truitje voor de beste klimmer. Zelf kent hij geen twijfel meer: ”Alleen in pure theorie zou de trui me nog ontnomen kunnen worden. Ik moet alleen nog op Pereiro letten. Die anderen liggen al honderd punten achter. Het is nu nog een kwestie van op de fiets blijven zitten tot Parijs.”

Rasmussen is tevreden over zijn weekend in de Pyreneen, al had de slotklim naar Pla d’Adet van hem wel iets langer mogen duren: ”Als de klim vijf kilometer langer was geweest had ik Ullrich definitief achter me gelaten in het algemeen klassement. Ik deelde mijn inspanningen goed in, ik nam ook geen risico's tijdens de afdaling, die was veel te gevaarlijk.” Met zijn prestatie houdt hij kans om als tweede Deen ooit (na Bjarne Riis in ’95 en ’96) het eindpodium van de Tour te halen.

Over de tijdrit van zaterdag maakt Rasmussen zich nog niet druk, al heeft hij slechts een voorsprong van 2.49 op de supertijdrijder Ullrich: ”Ik had natuurlijk liever een voorsprong van een kwartier gehad, maar misschien kan ik donderdag nog wat tijd winnen in de etappe naar Mende. Morgen is een aanval uitgesloten, met de top van de Aubisque op zestig kilometer van de finish.” Wat de uitkomst van de tijdrit ook is, Rasmussen kijkt met een goed gevoel terug op zijn tweede Tour de France: ”Ik kwam hier voor de bolletjestrui en een etappezege. Als je hier enkel komt rijden voor het klassement eindig je als zevende en dat was het dan. Voor mij is het dus een bonus dat ik me nog kan richten op het podium.”

Stand Bergklassement:

Pos.Nr.NaamTeamLandPunten
1 057M. RasmussenRABDEN185
2 068O. PereiroPHOSPA114
3 001L. ArmstrongDISUSA92
4 052M. BoogerdRABNED90
5 101C. MoreauCAFRA89