Aanval van Peugeot, Solberg nog aan kop

Petter Solberg gaat nog steeds aan de leiding in de Corona Rally van Mexico. Nadat hij gisteren de dag eindigde als leider in het algemeen klassement was het de vraag of hij vandaag die plaats vast kon blijven houden. Vooral nu het er op lijkt dat het team van Peugeot de aanval in heeft gezet.

De ochtendsessie van drie stages is verreden over 73.24 km. en Petter Solberg gaat nog steeds aan de leiding. De stages die deze ochtend zijn verreden, El Zauco-Mesa, Duarte-Otatates en Derramadero-ChiChimequi, worden vanmiddag weer opnieuw gereden, waarna dag twee erop zal zitten.


Solberg op proef 6 van gisteren

Stage 7
De eerste stage van de dag was meteen een lastige, in deze proef moest er gereden worden over een combinatie van snelle bochtige wegen inclusief het doorwaden van een river. De rijders vertrokken met zon en een temperatuur van 15° C. Sebastien Loeb begon de dag goed, hij pakte de overwinning op de stage. Het is te hopen dat hiermee de problemen voor de Fransman opgelost zijn. Solberg pakte de tweede plek op 2.4 sec. van de Citroën rijder, belangrijker voor de Noor was dat hij 0.7 sec voorbleef op zijn voornaamste rivaal Grönholm. De twee hebben nu een verschil in het algemeen klassement van 21.2 sec. Harri Rovanpera kreeg aan het begin van de stage nog een tijdstraf van 1.5 min. vanwege een onreglementaire reparatie aan de motor.


Asfaltspecialist Gilles Panizzi nu met de Lancer WRC op gravel

Stage 8
De Peugeot 307 WRC doet het goed op grote hoogtes. Dat bleek gisteren al, maar ook op deze proef, waarbij boven de 2.500 meter moest worden gereden, pakte Grönholm met zijn Peugeot de overwinning. Ondanks dat de Fin problemen had aan zijn remmen versloeg hij Solberg met meer dan 7 sec. Ook het teammaatje van Grönholm, Markko Märtin, reed goed op deze proef en eindigde als derde slechts 9 seconden langzamer dan zijn kopman. Het gat tussen de Noor en de Fin is nu teruggebracht tot slechts 14.1 sec., hiermee zal Solberg niet blij zijn nadat hij de vorige proef nog voor Grönholm eindigde.


Toni Gardemeister met zijn Ford Focus WRC

Stage 9
De negende stage bracht de eerste stage overwinning van dag twee voor Petter Solberg. Als tweede eindige Märtin op 1.4 sec, Grönholm eindigde als derde op 1.9 sec. Daarmee vergroot Solberg zijn voorsprong weer tot 16 sec. op de Fin. Verder kende de stage ook nog twee uitvallers, Chris Atkinson en Roman Kresta. De twee jongelingen reden tot nu toe een erg goede race, Atkinson viel uit omdat hij met zijn Subaru crashte en een wiel verloor 10 km. voor de finish. Roman Kresta moest zijn Ford al voor het begin van de stage aan de kant zetten, waarom is nog onduidelijk.

Update:
Stage 10
De Rally van Mexico blijk dit jaar erg zwaar voor de auto’s te zijn, tijdens deze stage werd de lijst van uitvallers weer groter. De belangrijkste uitvaller op deze stage was Francois Duval, hij moest vanwege motorproblemen uitvallen. Gelukkig voor Citroën begint Loeb weer te stijgen in het klassement na zijn aanvankelijk problemen. Solberg pakte de overwinning op deze stage, 0.5 sec voor Loeb. Grönholm werd derde voor teammaatje Märtin.

Stage 11
De elfde stage werd de derde achtereenvolgende stageoverwinning voor Solberg, daarmee heeft hij nu zes uit elf stages van de Rally van Mexico gewonnen. Grönholm werd tweede op 2.1 sec., hij beperkt hiermee zijn achterstand om toch nog een serieuze bedreiging voor Solberg te vormen. Loeb is op deze stage ook weer goed bezig en zet de derde tijd neer. Ford rijder Dani Sola moest op deze stage uit de rally stappen nadat hij van de weg was geraakt.

Stage 12
De laatste stage van de dag ging naar Sebastien Loeb, hij ging in de middagsessie van vandaag in de aanval en werd beloond met de snelste tijd op de laatste stage. Tweede werd Solberg op 8.5 sec., Peugeot eindigde als derde en vierde met Märtin voor Grönholm. De achterstand van de Fin loopt nu op tot bijna 30 sec. Solberg: “Het gaat tot nu toe erg goed. Ik kan niks anders zeggen dan dat ik op dit moment erg blij ben.”

Algemeen klassement na dag 2:

plaatsnaammerktijdachterstand
1.P. SolbergSub3:01:30.5
2.M. GrönholmPeu3:02:00.1+29.6
3.M. MärtinPeu3:02:54.4+1:23.9
4.T. GardemeisterFord3:05:42.0+4:11.5
5.H. RovanperaMits3:05:43.4+4:12.9