'Dierenlessen' voor basisschooljeugd

In de aanloop naar dierendag worden vandaag de eerste gratis lespakketten van de Stichting 'Met dieren meer mens' uitgereikt op verschillende basisscholen in ons land. In de lessen zulle de basisschoolleerlingen les krijgen in het omgaan met huisdieren. Wie de lessen succesvol afrondt, krijgt een 'dierendiploma'.

De lessen bestaan uit theoretisch onderwijs en praktische opdrachten en worden afgesloten met een examen. De stichting heeft het pakket samengesteld voor leerlingen in groep 5, die ongeveer acht jaar oud zijn. Zij hopen dat het dierenexamen net zo zwaar gaat wegen als het verkeersexamen dat de leerlingen van groep 7 en 8 afleggen.

Twintig procent van de basisscholen heeft inmiddels al een lespakket afgenomen en gaat in de aanloop naar dierendag hiermee aan de slag. De stichting verwacht dat op den duur meer dan de helft van de 7500 Nederlandse basisscholen het lespakket gaat gebruiken. "Op deze manier doen kinderen serieus, maar ook speels kennis op. Ze leren op een verantwoorde manier omgaan met huisdieren", aldus Secretaris Pascale Fuchs van de stichting. "Bovendien blijkt uit onderzoek dat huisdieren een positief effect hebben op het welzijn van mensen en dus van kinderen. Scholen die de lesstof aanbieden, krijgen een keurmerk dat ze gecertificeerd zijn om het dierendiploma uit te reiken."

Meer informatie over het lespakket en het dierendiploma is hier te vinden.