Bonus Gerrit Zalm veel hoger

De bonusregeling van ABN Amro-topman Gerrit Zalm is veel ruimer dan eerder werd aangenomen. Dit blijkt uit onderzoek van financieel nieuwszender RTL Z.

Zalm kan maximaal anderhalf miljoen euro bonus krijgen. Dat is vier keer zoveel als minister van Financiën Wouter Bos de Tweede Kamer heeft verteld. Daarnaast blijkt Zalm ook nog eens veel eerder recht te hebben op die bonus.

Bos, die zelf staatssecretaris onder Zalm was toen Zalm nog minister van Financiën onder Paars was, zei eerder in een debat met de Eerste Kamer letterlijk dat de hoogte van Zalms bonus 'maximaal 50% van zijn jaarsalaris' is. Dat komt neer op 375.000 euro.

Maar dat blijkt een bedrag per jaar te zijn, en dat vier jaar lang, mits Zalm de bank later met winst kan verkopen. De bonus kan dus vier keer zo hoog zijn. En komt neer op maximaal 1,5 miljoen euro.

Veel politieke partijen, waaronder D66, de SP, het CDA en Bos' eigen PvdA voelen zich bedonderd. Zij eisen opheldering. Zalm werd de baas van ABN Amro (en Fortis Nederland) toen Bos in 2008 de omgevallen banken nationaliseerde.

Lees ook de FOK!-column Gerrit Zalm, de slechtste minister van Financiën.

Archieffoto Gerrit Zalm, toen nog minister van Financiën