Spanjaarden scheiden door recessie minder

Het aantal echtscheidingen in Spanje is in 2008 met 12,5 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Ruim 110.000 echtparen besloten hun huwelijk te laten ontbinden. Sinds 2005 is dat aantal niet zo laag geweest. Ook het aantal scheidingen van tafel en bed lag met 8761 veel lager dan in 2007.

Als reden wordt de economische recessie gezien, die Spanje zeer zwaar heeft getroffen. Zo is in het Zuid-Europese land bijna 18 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat is twee keer het gemiddelde in de 27 landen van de Europese Unie. Ook als hun huwelijk slecht is, besluiten echtparen kennelijk bij elkaar te blijven, nu de economische toestand zo slecht is.

Het aantal echtscheidingen nam na 2005 sterk toe door een nieuwe wet. Daardoor was het niet meer nodig dat echtparen al enige tijd gescheiden leefden voordat zij de ontbinding van hun huwelijk op gang konden brengen. Bovendien hoefden zij geen reden voor hun verzoek meer te noemen, zoals ontrouw of alcoholisme. In 2006 werden 74 procent meer huwelijken ontbonden dan een jaar eerder.