Record solo-zeilen voor 17-jarige Brit

Een 17-jarige Britse jongen heeft vandaag na negen maanden zeilen zijn wereldreis afgerond en daarmee een record gevestigd. Mike Perham is de jongste persoon die ooit in zijn eentje de wereld rond is gezeild. Dat meldde de BBC vandaag.

Perham vertrok op 15 november 2008 in Porthsmouth en voer langs Portugal, Zuid-Afrika en Australië en later door het Panamakanaal. Tijdens de 45.000 kilometer lange reis vierde de Brit zijn 17e verjaardag. Hij stootte de Amerikaan Zac Sunderland van zijn troon. Die had pas in juli het record gezet.

Perham legde meerdere malen aan, omdat hij technische problemen had. Daardoor heeft hij niet het record voor non-stop zonder hulp rond de wereld varen gehaald. Dat blijft in handen van de Australiër Jesse Martin. Hij vestigde zijn record in 1998 op 18-jarige leeftijd.

De Nederlandse Laura Dekker (13) wil ook een solozeiltocht om de wereld maken. De Kinderbescherming vindt het niet verantwoord dat Laura solo de wereld rondzeilt en wil dat voorkomen door het gezag van de ouders van Laura te beperken. De kinderrechter in Utrecht beslist daar morgen over.


Record solo-zeilen nu in handen 17-jarige Brit  (foto: DAG)