President KroatiŽ wil macht kerk intomen

President Stjepan Mesic van Kroatië heeft de Rooms-Katholieke Kerk in het Oost-Europese land opnieuw tegen zich in het harnas gejaagd.

In een interview, dat de radio gisteren uitzond, keerde hij zich tegen de "bevoorrechte" positie van de kerk en stelde hij voor kruisbeelden uit gebouwen van de staat, kazernes en politiebureaus te verwijderen. "Alleen het wapenschild en mogelijk de vlag en niets anders kan daar worden gebruikt", zei de president, die eerder al blijk heeft gegeven van zijn kritiek op de macht van de kerk.

Mesic is een oorlog tegen de kerk begonnen, schreef de krant Vecernji list vandaag. De vooraanstaande katholieke theoloog Adalbert Rebic noemde de uitlatingen van de president gevaarlijk.

Bij de laatste volkstelling, in 2001, noemde rond 90 procent van de 4,4 miljoen Kroaten zich rooms-katholiek. Er zijn kleine minderheden van orthodoxe christenen, moslims en joden. De ambtstermijn van Mesic loopt eind dit jaar af. Hij mag zich niet voor een nieuwe termijn kandidaat stellen.