Gentse meisjes krijgen eerder borstjes

Meisjes uit het centrum van Gent krijgen sneller borstjes dan meisjes uit andere delen van Vlaanderen. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel trokken deze conclusie naar aanleiding van een onderzoek naar de manier waarop vervuiling effect heeft op de seksuele ontwikkeling van adolescenten die er wonen.

Voor het onderzoek werden 1.679 jongeren tussen de 14 en 15 jaar onderzocht in negen gebieden in Vlaanderen. De hormoonspiegel en de seksuele ontwikkeling van pubers werd hierbij gemeten en er bleken wel degelijk verschillen te zijn tussen de verschillende gebieden. Jongeren die in het Antwerpse havengebied wonen, ontwikkelen zich bijvoorbeeld veel trager dan in de andere onderzochte gebieden.  

Onderzoekster Kim Croes laat weten dat dit komt door 'de verhoogde aanwezigheid van zware metalen zoals lood en cadmium'. Ze kan echter niet verklaren waarom de borstontwikkeling van meisjes uit het centrum van Gent sneller verloopt dan die van meisjes in andere gebieden. "Het is overigens zo dat jongens in Gent-centrum niet sneller ontwikkelen dan het gemiddelde", aldus Croes.

De onderzoekers vonden het ook opvallend dat pubers uit het Gentse havengebied zich niet op dezelfde manier ontwikkelen als leeftijdsgenoten uit het Antwerpse havengebied. "Dat ligt waarschijnlijk aan het verschil in industrie in beide gebieden", aldus Croes. "In Gent is er meer goederentransport en minder petrochemie dan in de Antwerpse haven. Eigenlijk sluiten de resultaten van de Gentse haven nauwer aan bij die van Gent-centrum dan bij die van de Antwerpse haven."

Een ander opvallend resultaat van het onderzoek is dat er in het bloed van kinderen uit landelijke gebieden meer vervuilende stoffen werden aangetroffen dan in het bloed van kinderen uit de stad. "Dat komt wellicht door het gebruik van pesticiden en het stoken van illegale vuurtjes op het platteland", aldus Croes.