Tamiflu op recept gratis verkrijgbaar

Tamiflu is waarschijnlijk vanaf volgende week gratis verkrijgbaar bij apotheken, wel moet er een recept zijn voorgeschreven door de huisarts of de GGD. De apothekerskoepel KNMP verwacht dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) de virusremmer tegen Mexicaanse griep volgende week langs apotheken gaat verspreiden.

Nu is het zo dat als iemand door de GGD Tamiflu krijgt voorgeschreven, het gratis is. Als iemand met een recept van zijn huisarts het middel bij de apotheek haalt, moet hij enkele tientjes betalen.

"Het aantal griepgevallen is nu zo aan het stijgen, dat de GGD's het binnenkort niet meer aankunnen. Dan kom je in de rare situatie dat iemand die door de GGD wordt geholpen niets hoeft te betalen, maar als de GGD diegene doorverwijst naar de huisarts wegens drukte, wel", aldus een woordvoerder van de KNMP vandaag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Hij acht het zeer waarschijnlijk dat Klink het middel, waarvan hij zo'n vijf miljoen kuren in voorraad heeft, gaat verspreiden. "Als er de komende dagen geen enkel geval van de Mexicaanse griep meer voorkomt, doet hij het niet. Maar dat is zeer onwaarschijnlijk."

De antigriep-pillekes.  (foto: ANP)