'Obama is in Kenia geboren'

De Amerikaanse president Barack Obama komt steeds meer onder vuur te liggen. Deze week werd Obama al verschillende malen problemen gebracht door zijn kritiek op de politie wegens het arresteren van een bevriende zwarte professor, zijn omstreden voorstel voor hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg, de toenemende zorgen over de economische crisis en het toenemend aantal Amerikaanse doden als gevolg van de oorlog in Afghanistan.

Keniaanse geboorteakte
Obama ligt nu ook onder vuur omdat hij volgens critici een Keniaanse geboorteakte zou verbergen. Volgens de Amerikaanse wet had hij dan nooit president mogen worden van de VS.

Het Witte Huis weerlegt de beschuldigingen op basis van een kopie van het officiële geboortecertificaat van Obama. Dat stelt duidelijk dat de president geboren is in een medisch centrum in Honolulu, in de Amerikaanse staat Hawaii.

Maar tegenstanders van Obama vinden het verdacht dat het document geen kopie bevat van de originele geboortemelding die dokteren in het centrum moesten uitschrijven. Daarin zouden ook meer details staan, onder meer over het adres van zijn ouders.

Liddy
Zo zegt Gordon Liddy, ex-ambtenaar van het Witte Huis en een van de veroordeelden in het beruchte Watergateschandaal, dat Obama in Kenia geboren is.

Zijn vader was afkomstig van dat land en zijn zoon zou in de stad Mombasa ter wereld gebracht zijn. Dat maakt van de Amerikaanse president "een illegale vreemdeling", stelt Liddy, die nu een radioprogramma presenteert. "De hele kwestie kan eenvoudig opgelost worden als Obama ons een geldige geboorteakte kan voorleggen."

Imago beschadigen
Aanhangers van Obama zien in de beschuldigingen een poging om het imago van hun president te beschadigen. Op dit moment is Obama minder populair dan voormalig president George W. Bush in dezelfde periode na zijn aantreden.

Obama flink onder vuur in eigen land