'Hervormen zorg nodig voor economie VS'

De hervorming van de gezondheidszorg staat centraal als het om het herstel van de Amerikaanse economie gaat. Dat zei president Barack Obama gisterenavond (plaatselijke tijd) op een persconferentie waar hij zijn hervormingsplannen voor de gezondheidszorg verdedigde.

"Door de oplopende kosten voor de gezondheidszorg gaan Amerikanen failliet", aldus Obama. "Elke dag verliezen 14.000 mensen hun ziektekostenverzekering." De president stelde dat als de kosten voor de gezondheidszorg niet onder controle worden gebracht, ook het land bankroet zal gaan. "We willen een hervorming doorvoeren die minder kost, meer keuzevrijheid biedt en waarop alle Amerikanen kunnen rekenen", zei Obama. "En we zullen het dit jaar doen."

De aanpak van de gezondheidszorg geldt als het belangrijkste binnenlandse hervormingsproject van Obama. Bij veel Republikeinen, maar ook bij leden van zijn Democratische Partij stuiten de plannen op steeds meer weerstand. Vooral vanwege de gigantische kosten van circa 1 biljoen dollar (700 miljard euro) om voor alle Amerikanen een betaalbare zorg te realiseren.

Van de ruim 300 miljoen Amerikanen hebben er ongeveer 47 miljoen geen ziektekostenverzekering. In het begin van zijn ambtsperiode probeerde Bill Clinton met de hulp van zijn vrouw Hillary daarin ook verandering te brengen. Die poging liep op een jammerlijke mislukking uit.