Obama betuigt spijt van kritiek op politie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag gezegd dat hij anders had moeten reageren op het nieuws, dat de politie een Afro-Amerikaanse professor van de prominente universiteit in diens eigen huis had gearresteerd. Obama had gezegd dat de agenten dom gehandeld hadden.

Professor Henry Louis Gates, een vriend van Obama, brak op 16 juli in in zijn eigen huis. Een buurman belde daarop de politie die de man arresteerde, omdat ze dacht dat hij een inbreker was. Volgens Gates gedroegen de agenten zich agressief en racistisch. De politie zei dat de professor had geweigerd zich te identificeren en dat hij werd gearresteerd toen hij zich onbehoorlijk gedroeg. Gates sprak dit tegen en eiste excuses van de politie. De politie van Cambridge en uiteindelijk de landelijke vakbond eisten excuses van Obama om zijn beledigende antwoorden. Door het voorval dreigde een racistische rel te ontstaan in de VS.

Obama heeft de blanke agent James Crowley, die de professor arresteerde, en Gates uitgenodigd voor een biertje in het Witte Huis.