Burgemeester zijn in Vlaanderen geen pretje

Twee op de drie burgemeesters in Vlaanderen zijn tijdens hun ambtsperiode ernstig bedreigd. Eén op de tien heeft te maken gehad met fysiek geweld. Dat blijkt uit een enquête van het Belgische blad De Zondag. Ongeveer de helft van de Vlaamse burgemeesters deed er aan mee.

Kogelbrieven
Uit het onderzoek blijkt dat het openen van de post niet altijd een pretje is voor Vlaamse burgemeesters. Zeker drie van hen kregen ooit een kogelbrief thuisgestuurd, één zelfs een handgranaat. Een aantal andere burgemeesters trof uitwerpselen tussen de poststukken aan.

Fysiek geweld
Ook buiten de deur is het uitkijken geblazen. Zo kreeg de burgemeester van Ham een kopstoot van een motorrijder. Zijn collega in Rotselaer werd afgeranseld in een krantenwinkel, met twee gebroken ribben als gevolg. De burgemeester van Gent moest het twee weken terug nog met een blauw oog bekopen toen hij een bromfietser op ongepast verkeersgedrag wees. De burgemeester van Temse kwam met de schrik vrij toen de politie tijdens festiviteiten iemand wist aan te houden die hem met een mes te lijf wilde.


Burgemeester zijn in Vlaanderen geen pretje  (foto: DAG)