Hevige gevechten in Afghanistan

Amerikaanse mariniers hebben vandaag hevig gevochten met strijders van de Taliban in de Afghaanse provincie Helmand. Een Amerikaanse commandant in Afghanistan, generaal Larry Nicholson, heeft dat gezegd.

Bijna vierduizend mariniers's lanceerden gisteren de aanval op de radicaalislamitische strijders. De militairen van het leger van de Verenigde Staten krijgen steun van ongeveer zeshonderd Afghaanse collega's.

Nicholson sprak in de plaats Garmsir aan de rivier de Helmand. Garmsir is een van de belangrijkste doelen waar de Amerikanen de Taliban in dit offensief willen verdrijven. Ten zuiden van het stadje werd vandaag zwaar gevochten. De mariniers vernietigden er een basis van de Taliban.

Elders ondervonden de Amerikanen weinig weerstand. Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze situatie lang voortduurt. "In de komende paar dagen zullen onze tegenstanders ons observeren om erachter te komen wat we doen", analyseerde Nicholson. "Daarna zullen ze zich met volle kracht proberen te wreken." Een woordvoerder van de Taliban erkende dat de militanten het gevecht voorlopig zoveel mogelijk ontlopen, vanwege het grote aantal tegenstanders.

De Amerikaanse president Barack Obama wil een keiharde aanpak van de opstandelingen die erfgenamen zijn van de extremistische Taliban die Afghanistan van 1996 tot eind 2001 overheersten. De huidige Taliban proberen met geweld vanuit Pakistan via Zuid-Afghanistan het gezag van de regering van president Hamid Karzai te ondermijnen en de macht te grijpen. Karzai wordt gesteund door een groot aantal overwegend westerse landen die de Taliban proberen uit te schakelen.