Omstandigheden op gekaapt schip 'erbarmelijk'

De bemanningsleden van het gekaapte koopvaardijschip De Marathon hebben zeven weken onder "erbarmelijke omstandigheden” geleefd. Dat zei Ruud Ramaekers, commandant van het Nederlandse marineschip De Zeven Provinciën, dat zich over de vandaag vrijgekomen bemanningsleden ontfermde.

"De piraten hebben de bemanningsleden wekenlang onder bedreiging vastgehouden in een kleine ruimte. Voldoende eten en schoon drinkwater waren er niet. Het schip is smerig en de piraten hebben de bemanningsruimtes vernield”, zei Ramaekers. Volgens de commandant heeft het lichaam van het bemanningslid dat op 7 mei, de dag van de kaping, werd doodgeschoten, al die tijd op het schip gelegen.

De opluchting onder de Oekraïense bemanning van De Marathon was volgens de commandant groot toen hen vanochtend duidelijk werd dat zij in veiligheid verkeerden. "De kapitein vertelde me in half Oekraïens, half Engels, wat een golf van blijdschap er door hen heenging toen zij het Nederlandse schip zo dichtbij zagen. Dat doet wat met je”, zei Ramaekers.

De Oekraïners zijn vandaag een tijdlang aan boord van De Zeven Provinciën geweest "om tot rust te komen, een douche te nemen, te eten". "Even weg van dat schip waar ze al die ellende doorstaan hebben. Langzaam kwamen de verhalen en de emoties los", aldus Raemakers, die zijn deelneming vandaag heeft betuigd aan de Oekraïense bemanningsleden vanwege het verlies van hun collega.


Omstandigheden op gekaapt schip 'erbarmelijk'  (foto: DAG)