Nieuwe sancties Veiligheidsraad tegen Noord-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is vandaag zoals verwacht akkoord gegaan met nieuwe sancties tegen Noord-Korea. De vijftien leden van de raad stemden in New York unaniem in met resolutie 1874.

In de resolutie is onder meer een totaal verbod op wapenexporten uit Noord-Korea opgenomen. Ook moedigt de resolutie landen aan alle verdachte Noord-Koreaanse transporten te inspecteren, onder meer in havens en op vliegvelden. Ook worden landen opgeroepen geen financiële overeenkomsten meer met Noord-Korea te sluiten, behalve voor humanitaire doeleinden.

De sancties tegen Noord-Korea zijn een straf voor een recente atoomtest in de communistische staat en lancering van een langeafstandsraket. De Chinese ambassadeur bij de Verenigde Naties riep het buurland op zijn nucleaire programma te staken en terug te keren naar het zeslandenoverleg over Noord-Korea.

China is de enige echte bondgenoot van Noord-Korea in de wereld en was in het verleden terughoudend met het opleggen van nieuwe sancties. Na lang onderhandelen gingen de Chinezen akkoord met de resolutie.

Nieuwe sancties Veiligheidsraad tegen Noord-Korea  (foto: ANP)