Vliegtuigen besparen op bestek

Niet alleen de consumenten en banken ondervinden hinder van de huidige economische crisis. Ook luchtvaartmaatschappijen komen in flinke problemen. In het kader van 'op de kleintjes letten' gaan sommige luchtvaartmaatschappijen bezuinigen op de kleinste kosten, om zo brandstof en dus geld te kunnen besparen.

Zo heeft het Amerikaanse Northwest Airlines de lepels uit het bestekzakje gehaald. Doel: minder gewicht meedragen, minder brandstofverbruik. Maar het kan nog erger. JAL, de Japanse nationale luchtvaartmaatschappij, heeft de complete inboedel van hun Boeing 747's in een turnzaal op de vloer gelegd. Alles dat overbodig bleek werd weggegooid. Ook sneed JAL een centimeter van al het bestek af, om minder gewicht mee te dragen.

Wij verklaren de maatschappijen voor gek, maar volgens Paul Steele van de International Air Transport Association (IATA) moeten we het toch zeker serieus nemen. "Een jumbojet met 400 mensen aan boord die twee of drie maaltijden geserveerd krijgen, dat kan al wel enkele kilo's schelen. Als je dan berekent hoeveel brandstof je daardoor bespaart op een heel jaar, dan praat je toch al over een aardig bedrag", zegt Steele.