Tweeduizend films op één dvd

Dankzij een nieuwe dvd-technologie, ontwikkeld door Australische wetenschappers, kunnen er binnenkort tweeduizend volwaardige films op één dvd. De nieuwe data wordt opgeslagen in vijf dimensies. Het klinkt nogal Star Trek-achtig, maar door nanotechnologie te gebruiken is dit mogelijk.

De Australiërs gaan met Samsung samenwerken om hun product op de markt te brengen. Over vijf jaar zouden de hoge-capaciteitsspelers en -schijfjes in de winkel kunnen liggen. De doorbraak aan de Swinburne University of Technology in Melbourne volgt amper een maand nadat het Amerikaanse General Electric met het nieuws kwam dat zij een holografische disc hadden ontwikkeld waar het equivalent van honderd dvd’s opkan.

"We hebben nanotechnologie gebruikt om de opslagcapaciteit te verhogen zonder de grootte van het schijfje te moeten veranderen", zegt projectleider Min Gu. "De schijfjes die men nu kent hebben drie ruimtelijke dimensies. Door gouden nanorods te gebruiken, hebben we er daar twee aan toegevoegd. Eentje gebaseerd op het kleurenspectrum en eentje op polarisatie."