Brave jongeren beloond door politie

Beginnend bestuurder en woonachtig in Gelderland? Dan maak je binnenkort kans op prijzen, mits je braaf de verkeersregels naleeft. De Gelderse politiekorpsen en het KLPD willen jongeren door middel van belonen op de verkeersveiligheid wijzen. Elke automobilist die na controle 'braaf' blijkt te zijn, krijgt een bedankbriefje thuisgestuurd.

Bij dat briefje zit een kanskaart waarmee prijzen te winnen zijn. De hoofdprijs is een TomTom, daarnaast maken deelnemers ook kans op staatsloten of auto-artikelen. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG) zegt dat een positieve benadering hopelijk voor positief weggedrag zorgt: "We zoeken naar andere manieren van controle, omdat bekeuringen niet lijken te zorgen voor minder overtredingen. Door mensen te belonen benader je ze positief."

De actie loopt tot 15 juli, om het enigszins exclusief te houden. "Het moet niet gewoon worden, want dan is het effect weg. Misschien doen we een of twee keer per jaar opnieuw een actie", aldus het ROVG. De politie zal met name 's avonds, 's nachts en in het weekend controleren om zoveel mogelijk jongeren te bereiken. Hoewel de actie gericht is op jongeren, krijgen ook oudere automobilisten die gecontroleerd worden een bedankbrief en kanskaart thuisgestuurd.