Noorwegen wint Eurovisiesongfestival

Noorwegen is de winnaar van de 54e editie van het Eurovisiesongfestival. Alexander Rybak kreeg in Moskou tijdens de finale van het evenement voor zijn nummer Fairytale de meeste punten van het publiek en de vakjury's. Het liedjesfestijn zal volgend jaar plaatsvinden in het Scandinavische land.

In totaal streden zaterdag 25 landen om de eer. Noorwegen kreeg 387 punten. IJsland eindigde op de tweede plaats met 218 punten, Azerbeidzjan werd derde met 207 punten.

Dinsdag en donderdag wisten twintig acts genoeg stemmen te verzamelen voor een plek in de finale. De Nederlandse Toppers werden donderdag uitgeschakeld. Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en gastland Rusland hoefden zich niet eerst in een voorronde te bewijzen.

De internationale wedkantoren en voorspellingen op internet zagen de inzending van Noorwegen al wekenlang als de gedoodverfde winnaar. Andere favorieten voor de overwinning waren onder meer Turkije (Hadise), Azerbeidzjan (AySel & Arash), Griekenland (Sakis Rouvas) en Groot-Brittannië (Jade Ewen).

Voor het eerst dit jaar bepaalden in elk land de stemmers en een vakjury beiden voor 50 procent de punten. De organisatie hoopte daarmee het evenement naar een hoger niveau te brengen.

De finale van het songfestival werd in alle 42 deelnemende landen live uitgezonden. Op Nederland 1 verzorgde songfestivalkenner Cornald Maas het commentaar. Yolanthe Cabau van Kasbergen gaf de punten door aan Moskou. Noorwegen kreeg twaalf punten vanuit Nederland, Azerbeidzjan tien en de acht punten gingen naar Turkije.

  (foto: ANP)