Dure Lego-autootjes gejat uit museum

Het Speelgoedmuseum in het Belgische Mechelen is elf Lego-autootjes kwijtgeraakt. Normaal zijn deze voor een paar euro te koop bij de lokale speeldgoedboer, maar dit bleken elf topstukken te zijn. Het Belgische musuem had de autootjes, met een totale waarde van 2300 euro, namelijk geleend van het Deense Legomuseum.

Knap lullig, vindt directeur Jozef Heylen. "Die stukken stonden in een glazen vitrine opgesteld, en die krijg je niet zomaar open. Heel bizar, want er is camerabewaking en we werken ook met zaalwachters."

De diefstal moet al enige tijd geleden hebben plaatsgevonden. De spectaculaire roof kwam pas aan het licht toen men bezig was de tentoonstelling af te breken en in te pakken. "Alles weer inpakken heeft in totaal wel een maand in beslag genomen. Misschien heeft de dief toen toegeslagen. Maar het is onmogelijk om na te gaan wanneer de autootjes precies zijn verdwenen."

Het Mechelse Speelgoedmuseum had de topstukken niet gemerkt, maar is gelukkig wel verzekerd. Een diefstal in het museum is dan ook hoogst opmerkelijk. "In die 27 jaar dat ik bij het Speelgoedmuseum betrokken ben, is dit de allereerste diefstal", vertelt Heylen. Volgens hem wist de dief precies wat hij moest hebben. "Er bestaat nu eenmaal een bloeiende markt voor dit soort dingen."

Serge Belsack, secretaris van de Belgische Legoclub Belug, vindt de diefstal een vreemde zaak. "Er is veel handel in Legostukken, ook op het internet. Maar ik sta er toch van te kijken dat de gestolen autootjes volgens het museum 230 euro waard zijn. Op ruilbeurzen gaan de meeste stukken nog altijd voor minder dan 30 euro van de hand", aldus Belsack.