Clinton belooft Irak niet te laten vallen

De Verenigde Staten zullen Irak blijven steunen, ook na de terugtrekking van alle Amerikaanse gevechtseenheden eind 2011. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vandaag tijdens een bezoek aan het Arabische land.

Het is haar eerste bezoek aan Irak sinds haar aantreden als Amerika's topdiplomaat. Het bezoek komt aan het eind van een week waarin het land werd geconfronteerd met bloedige aanslagen. Alleen al in de hoofdstad Bagdad kwamen deze week meer dan tachtig mensen om het leven als gevolg van twee zelfmoordaanslagen.

In een ontmoeting met meer dan honderd Iraakse studenten, journalisten en activisten zegde de bewindsvrouw Irak hulp toe. "De Verenigde Staten zullen trouw blijven aan het volk van Irak en wegen zoeken om een hechte en belangrijke relatie voor de toekomst te creëren", zei Clinton.

Ze zei dat de recente golf van aanslagen niet betekent dat het land weer in een spiraal van etnisch geweld aan het terechtkomen is, aldus Amerikaanse media. Volgens haar zijn de aanslagen een teken dat de opstandelingen bang zijn dat de regering erin zal slagen een vreedzaam en verenigd Irak te creëren. Ze vergeleek de huidige aanslagen met een spectaculaire aanslag in Noord-Ierland kort na het sluiten van het Goede Vrijdag Akkoord, dat een eind maakte aan decennia van sektarisch geweld in de Britse provincie.

Clinton belooft Irak niet te laten vallen  (foto: ANP)