Debat over kwestie-Wolfsen afgerond

Het spoeddebat over het ingrijpen van burgemeester Aleid Wolfsen bij huis-aan-huiskrant Ons Utrecht is vanmiddag in het Utrechtse stadhuis van start gegaan.

De gemeenteraad roept Wolfsen ter verantwoording over zijn handelen. De burgemeester zou de publicatie van een artikel over hem in Ons Utrecht hebben verhinderd. Zelf sprak hij tegen dat hij de journalist, de hoofdredacteur van de krant of de uitgever onder druk heeft gezet om de publicatie tegen te houden.

De fractie van D66 wil een raadsonderzoek naar de kwestie. De partij dient daarvoor een motie in tijdens het debat.

Het gewraakte artikel in Ons Utrecht ging over de pensionkostenvergoeding die Wolfsen kreeg. De burgemeester vindt dat het artikel niet klopt en vroeg aan de auteur en diens hoofdredacteur het stuk niet te plaatsen. Wolfsen ving bot en belde met de uitgever van Ons Utrecht, Holland Combinatie, met de vraag de feiten in het artikel nogmaals te checken. De uitgever besloot Ons Utrecht te herdrukken zonder het artikel over de burgemeester.

De hoofdredacteur van Ons Utrecht, Robert-Jan van der Horst, is bij het debat aanwezig. De journalist die het artikel schreef, Wouter de Heus, is niet in de raadszaal.

 [Update 17 april] Wolfsen heeft de gemeenteraad zijn excuses aangeboden. Voor het door D66 verlangde raadsonderzoek is geen meerderheid, dus dat komt er niet.

Zie ook: http://frontpage.fok.nl/column/9412/1/-DriekOplopers:-Censuur,-omkoping-en-carnaval-met-Aleid.html


Debat over kwestie-Wolfsen begonnen  (foto: ANP)