Leiders NAVO-landen naar Duits-Franse brug

Regeringsleiders van de 28 NAVO-landen hebben vandaag op een Duits-Franse brug over de Rijn symbolisch de terugkeer gevierd van Frankrijk in de militaire commandostructuur.

In Kehl hielden ze een ceremonie op de Europabrug, precies op de grens van Duitsland en Frankrijk. Premier Jan Peter Balkenende, de Amerikaanse president Barack Obama en andere leiders wandelden naar het midden van de brug, waar de Franse president Nicolas Sarkozy hen van de andere kant tegemoet kwam wandelen. Na de hartelijke begroeting volgde een groepsfoto en een herdenking van militairen die zijn gedood bij acties.

Frankrijk was in 1966 boos opgestapt uit alle militaire activiteiten van de NAVO. President Charles de Gaulle vond de VS toen te machtig geworden in Europa. De NAVO moest toen overhaast het hoofdkwartier verplaatsen van Parijs naar Brussel.

Sinds 1993 doet Frankrijk wel weer mee met NAVO-missies. Frankrijk is zelfs de op drie na grootste leverancier van troepen voor NAVO-operaties.

Door de terugkeer in de commandostructuur zaterdag komen er weer Franse militairen op de hoofdkwartieren van de NAVO. Afspraak is dat Frankrijk standaard de baas mag leveren van het NAVO-studiecentrum in het Amerikaanse Norfolk. Andere landen trekken een deel van hun functionarissen terug om plaats te maken voor de Fransen.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) noemde de terugkeer vrijdag "goed voor Frankrijk, goed voor de NAVO en goed voor Europa".

Enkele NAVO-bazen op de gevoelige plaat vastgelegd  (foto: ANP)