'Geert Wilders nieuwe burgervader Den Helder'

De meest waarschijnlijke opvolger van burgemeester Stefan Hulsman van Den Helder (VVD) is PVV-leider Geert Wilders. Bronnen rond het kabinet bevestigen dat premier Balkenende druk uitoefent op de gemeenteraad van Den Helder om de PVV-leider voor te dragen. "Wilders is er geknipt voor om eindelijk schoon schip te maken."

Geert Wilders zou op zoek zijn naar een relatief rustige publieke functie. Hij zou de beveiliging waarmee hij moet leven beu zijn. Er wordt al gesproken van een 'herenakkoord' tussen Wilders en kabinet, aangezien Den Haag af wil van de PVV-leider die 'gevaarlijk veel' stemmen zou trekken.

Een maand geleden vertrok burgemeester Hulsman van Den Helder na een fraude-affaire. Sindsdien wordt een opvolger gezocht, die korte metten kan maken met de problemen die de stad heeft. De havenstad ondervindt veel overlast van een groep Antillianen die aanhoudend problemen veroorzaakt. Gezien de harde lijn in de aanpak van de corruptie op de Antillen  die de PVV aandurft, wordt Wilders als een geschikte kandidaat voor de burgemeesterspost gezien. "We hebben iemand nodig die in klare taal de belangen van de autochtone meerderheid durft te verdedigen. Het is tijd om schoon schip te maken. Wilders, wat je verder ook van hem mag denken, is daar geknipt voor", zegt een CDA-raadslid dat niet bij naam genoemd wil worden.

Geert Wilders

Geert Wilders als burgemeester in Den Helder?

De kandidatuur van het PVV-kopstuk zou ook een straf zijn voor de VVD, die frauderend lid Hulsman te lang de hand boven het hoofd heeft gehouden. De PVV-leider verliet de VVD immers met knallende ruzie. Pas na het ontslag van Hulsman nam VVD-voorzitter Ivo Opstelten afstand van de ex-burgemeester. Het eerder genoemde CDA-raadslid geeft aan dat "je meer anti-VVD dan Wilders niet hebt in Nederland".

Balkenendes druk lijkt effect te hebben. Er zijn namelijk meer raadsleden in Den Helder die de komst van Wilders wel zien zitten. Het is opvallend dat ook de PVV-voorman zelf interesse in de functie heeft. Een vertrek uit Den Haag zou immers een einde kunnen betekenen voor de opmars van de PVV in de peilingen.

De PVV meldt echter dat Wilders zijn leven onder voortdurende bescherming van beveiligers zat is. Hij zou bang zijn voor "Fortuyn-achtige toestanden, inclusief de bekende fatale afloop".

Den Helder, met haar gevarieerd samengestelde gemeenteraad, past bij de wensen van Wilders. Mochten er problemen rond zijn beveiliging ontstaan, kan hij altijd uitwijken naar de goed afgesloten marinehavens in de stad. Daarnaast is het volgens bronnen binnen de PVV tijd dat Wilders een echt bestuurlijke baan krijgt. "Geert blinkt uit in krachtige meningen, maar heeft weinig ervaring met het omzetten van zijn politieke ideeën in beleid. Hij denkt dat het de geloofwaardigheid van de PVV zou vergroten als het boegbeeld bewijst ook bestuurlijk uit de voeten te kunnen."

Dezelfde bronnen binnen de partij denken dat Wilders inmiddels niet meer onvervangbaar is. Fleur Agema en Hero Brinkman zouden voldoende capabel zijn om Wilders op te volgen.

Met dank aan Longmen en Disastermanager voor de submit. Zie ook het topic hierover in het subforum Politiek .

Update 15:15 uur

Inmiddels bevestigen diverse media dat het hier om een vroege 1-aprilgrap zou gaan. Wilders zou tegenover Elsevier hebben verklaard dat het hier om een flauwe grap gaat. "Laat Balkenende maar burgemeester van Den Helder worden, dan word ik premier." Ook Den Helder Actueel en De Telegraaf melden dat het bericht een vroegtijdige aprilgrap van De Pers is.