Obama voert strijd tegen al-Qaeda op

De Amerikaanse president Barack Obama voert de strijd tegen al-Qaeda en de Taliban op. Dat maakte hij vandaag bekend bij de presentatie van zijn langverwachte strategie voor de strijd in Afghanistan en Pakistan.

De Verenigde Staten sturen onder meer vierduizend extra militairen naar Afghanistan om het leger van dat land te trainen. De uitbreiding komt bovenop de 17.000 extra manschappen die eerder al waren aangekondigd.

De nieuwe aanpak moet de "steeds gevaarlijker" wordende toestand in Afghanistan en Pakistan de kop indrukken. "Meer dan zeven jaar geleden werden de Taliban verdreven, maar de oorlog woedt voort en opstandelingen beheersen delen van Afghanistan en Pakistan." Obama waarschuwde voor nieuwe terreuraanvallen op de Verenigde Staten.

Hij riep Pakistan op harder op te treden tegen de terroristen, "een kanker die het land van binnenuit dreigt te vermoorden". In ruil daarvoor stelde hij financiële steun in het vooruitzicht. Afghanistan moet volgens de president meer doen tegen corruptie.
Obama gaat harder optreden tegen al-Qaeda
Obama gaat harder optreden tegen al-Qaeda  (foto: ANP)