Verwoest gezin moet anoniem verder

Het drama van de vrouw die 24 jaar lang in een kleine kelderruimte zat opgesloten en dat van haar zes kinderen in de leeftijd van zes tot twintig jaar is niet voorbij met de veroordeling van vader of grootvader Josef Fritzl tot levenslange tbs.

Het deels uit een keldertje gehaalde gezin moet na een half jaar kliniek en een half jaar in een speciaal huis met andere namen een nieuw leven proberen op te bouwen. Ze willen daarbij niet als de Fritzls herkend worden.

De 42-jarige Elisabeth en haar kelderkinderen Kerstin (20), Stefan (18) en Felix (6) en de 'bovengrondse' kinderen Lisa (16) Monika (15) en Alexander (12) wonen onder andere namen naar verluidt circa 40 kilometer van Sankt Pölten, waar Josef Fritzl donderdag werd veroordeeld.

Ze wonen volgens Britse en Oostenrijkse media in een huis met een tuin en veel ramen, veel licht en deuren die altijd open staan. Elisabeth en haar twee oudste kinderen, Kerstin en Stefan, raken onmiddellijk in paniek wanneer een deur sluit of het licht uitgaat.

Ze zijn geestelijk zwaar beschadigd. Lichamelijk herstellen ze met moeite van de ontberingen in de kleine kelder. Stefan kon bijvoorbeeld niet rechtop staan toen ze werden ontdekt in april 2008. Ze hebben dankzij hun moeder en een televisie lezen en schrijven geleerd maar hun communicatie was erg primitief.

De meeste hoop op herstel is er voor Felix die mogelijk dankzij zijn jonge leeftijd het drama beter achter zich kan laten. Hij mist Josef Fritzl nog steeds en huilt daar soms om.

De drie kinderen die niet in de kelder leefden, Lisa, Monika en Alexander hebben grote moeite met de ontknoping. Ze leefden een relatief normaal leven tot de ontdekking van het drama. Ze zijn alles kwijt, hun 'ouders', Rosemarie en Josef, hun schoolvrienden, hun hele leven in Amstetten. Ze moeten met een psychisch geplaagde moeder en broers en zussen leven die ze niet kenden. Ze gaan nu allemaal naar verschillende scholen om herkenning te vermijden.

Deskundigen hebben Elisabeths doorzettingsvermogen en gave om moeder te zijn voor de drie kinderen in de kelder en hen te onderwijzen geprezen. De vier in de kelder kregen een uiterst schamel dieet en zagen geen zonlicht en misten beweging. Kerstin werd zo ziek door ondervoeding dat haar leven in gevaar was. Ze zal nooit meer zonder medische hulp kunnen. Het was toen Fritzl besloot eindelijk hulp voor haar te zoeken, dat het drama aan het licht kwam.

De vrouw van Josef, Rosemarie Fritzl (69) woont naar verluidt in een flat in Linz. Het is niet duidelijk wat deze moeder van Elisabeth van Fritzls misdaden wist. Ze voegde zich na de bevrijding van Elisabeth bij haar dochter in een kliniek waar de 'kelderfamilie' een half jaar werd opgenomen. De verhouding met Elisabeth is slecht.

Elisabeth zou vermoeden dat haar moeder meer wist dan ze toegeeft. In 1967 steunde Rosemarie haar echtgenoot toen die wegens een brute verkrachting werd veroordeeld. Ze nam haar bij vlagen zeer gewelddadige echtgenoot na de straf ook weer op in huis. Dat betekende later een ramp voor de toenmalige kleuter Elisabeth.