Aanhang verlangt naar IJzeren Rita

Trots op Nederland, de partij van Rita Verdonk, hield gisteren een meedenkdag in de Jaarbeurs in Utrecht. Doel van de bijeenkomst was het actief meedenken van burgers over het partijprogramma en de toekomst van TON. Er waren zo'n 250 mensen afgekomen op de meedenkdag, die ook kritische geluiden lieten horen. De Verdonk van de afgelopen jaren, vaak IJzeren Rita genoemd, is wat veel aanhangers weer willen zien.

"Er zijn veel dingen gebeurd binnen onze beweging, die niet hadden mogen gebeuren," zo zei Verdonk in haar toespraak. Inmiddels heeft TON nog maar één zetel over in de peilingen, waar dat er een jaar geleden nog 26 waren. "2009 is het jaar van de aanval," verklaart Verdonk.

"Eén zetel, het is om te huilen. Ze is veel te laks geweest. Ze moet lijnen uitzetten en doorvoeren. Als ze niets doet is het afgelopen. Je moet het Fortuyn-effect krijgen," zo luidt de kritiek van een van de aanwezigen. Ook Ans Hartnagel, raadslid van Leefbaar Capelle is teleurgesteld en zou IJzeren Rita graag weer terugzien om het geloof in de partij terug te krijgen. "Je wilt die verandering. Ik wil meedoen, maar het enige dat ik hier doe, is meeluisteren. Er komen goede ideeën uit de zaal, maar dan zeggen de witte mannen achter de tafel: Daar hebben we onderling al over gesproken. Daar moet ik bij een gemeentehoorzitting niet mee aankomen."

Verdonk blijft zelf in ieder geval geloven in haar kansen: "We hebben vandaag parlementaire geschiedenis geschreven. De burger heeft kunnen meedenken en invloed uitgeoefend op het programma van een politieke beweging." Ze belooft half mei met haar werkprogramma naar buiten te treden.