Kabinet zwijgt over nationaliteit Beatrix

Het kabinet wil niets zeggen over de mogelijke dubbele nationaliteit van koningin Beatrix. Dat blijkt uit antwoorden van minister Eberhard van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie op vragen van Tweede Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks.

Die had Van der Laan gevraagd of hij tijdens zijn benoeming tot minister door Beatrix ervan op de hoogte was gebracht "dat ook zij een dubbele nationaliteit heeft". De bewindsman beantwoordde donderdag slechts dat "koningin Beatrix beschikt over de Nederlandse nationaliteit".

Er heerst onduidelijkheid over de nationaliteit(en) van Beatrix. Volgens sommigen kan zij door haar afstamming van prinses Sophia, keurvorstin van Hannover, de Britse nationaliteit claimen. De koningin zou dat echter nooit gedaan hebben. Ze geldt wel als 942e in de lijn van opvolging na de Britse koningin Elizabeth.

Voor oud-hoogleraar migratierecht Jessurun d'Oliveira staat echter vast dat Beatrix naast de Nederlandse ook de Britse nationaliteit bezit. Het gaat om een gevoelige kwestie. Zo onstond begin 2007 in de Tweede Kamer ophef over de dubbele nationaliteit van de PvdA-bewindslieden Nebahat Albayrak (Turkije) en Ahmed Aboutaleb (Marokko).

Bij prinses Margriet, de zus van Beatrix, is er alles aan gedaan om te voorkomen dat zij een extra nationaliteit kreeg. Prinses Margriet werd in 1943 geboren in Canada. De kamer waar zij ter wereld kwam was op dat moment tijdelijk onttrokken aan de Canadese wet, waardoor werd voorkomen dat zij de Canadese nationaliteit kreeg.