AEX even door het putje

De hoofdindex van de Amsterdamse beurs, de AEX, ging vandaag even door het putje. De index had vanmiddag een dieptepunt van 214,96. Het oude record stamt van 12 maart 2003, waar de AEX tijdens de handelsdag een laagste stand van 217,80 haalde. Toch wist de AEX de verliezen te beperken door op bijna 220 punten te sluiten.

De beurs reageerde heftig op economische cijfers uit de VS, waar bekend werd dat de Amerikaanse economie 6,2 procent gekrompen was. Ook het opnieuw ingrijpen van de Amerikaanse overheid bij de bank Citigroup werd negatief ontvangen.

Grootste slachtoffers op de beurs waren wederom ING (-11%) en TomTom (-10%). Het aandeel van TomTom lijkt al een tijdje de weg kwijt. Stond het aandeel van de navigatieproducent in 2007 nog op 68 euro, tegenwoordig noteert het aandeel TomTom 2,84 euro. Euroknaller Fortis was winnaar van de dag met een winst van zes procent.

Per 3 maart zal de AEX er anders uit gaan zien; zo verdwijnen Fortis en uitzender USG People uit de index, en komen daarvoor in de plaats Air France-KLM en baggeraar Boskalis.

Met dank aan pberends voor het schrijven van dit bericht.