Enorme stank na bedrijfsongeval Botlek

Een bedrijfsongeval in de Botlek waarbij een grote wolk mercaptaan vrijkwam, heeft vandaag in een groot deel van Zuid-Holland voor consternatie gezorgd. De geurstof mercaptaan wordt in kleine concentraties standaard toegevoegd aan aardgas, zodat het reukloze en explosieve aardgas in geval van een lekkage snel kan worden gedetecteerd.

Bij de meldkamers van brandweer en politie en bij de beheerders van het gasnet regende het vrijdag telefoontjes van verontruste burgers die meenden dat ze een gaslek op het spoor waren. De meldingen over een penetrante gaslucht kwamen onder meer uit Den Haag, Rotterdam, Rozenburg, Maassluis, Naaldwijk, Vlaardingen, Schiedam, Bleiswijk en Spijkenisse. In Vlaardingen werd voor de zekerheid een school ontruimd.

Doordat tijdens het incident de wind ging draaien, verspreidde de wolk zich over een steeds groter gebied. De werkelijke bron van de gaslucht was niet een kapotte gasleiding, maar een lekkend vat mercaptaan op het terrein van het Rotterdamse bedrijf Steinweg Handelsveem. Een vorkheftruck doorboorde daar rond 11 uur ’s ochtends een vat met 200 liter van deze uiterst geconcentreerde geurstof. Daarbij ontsnapte 80 liter mercaptaan.

De geurstof (een zwavelverbinding) kan volgens de DCMR Milieudienst Rijnmond bij inademing van relatief grote hoeveelheden braakneigingen en misselijkheid veroorzaken, alsmede hinder aan de luchtwegen. Er zijn bij het incident voor zover bekend geen gewonden gevallen. Niemand op het bedrijfsterrein van Steinweg Handelsveem hoefde medische hulp te zoeken.

De overlast was dit keer voornamelijk van psychologische aard, aldus een woordvoerder van de hulpdiensten. Een aantal liters mercaptaan is in het riool terecht gekomen. Dat zou later op de vrijdag met vacuümwagens worden verwijderd, waarbij volgens de brandweer opnieuw een deel van het mercaptaan zou vrijkomen. Om verdere verspreiding en geuroverlast te voorkomen, is het kapot gereden vat zo snel mogelijk in een ander, overmaats vat gelegd, dat vervolgens luchtdicht werd afgesloten.


Bedrijfsongeval in Botlek zorgt voor enorme stank  (foto: DAG)