'Credit Suisse keert dubieuze bonussen uit'

De tweeduizend hoogste managers van de Zwitsere bank Credit Suisse krijgen in totaal 3,3 miljard euro uitbetaald aan bonussen. Zij hoeven echter niet op een fors geldbedrag te rekenen. In plaats van een flinke bijschrijving op de bankrekening, krijgen de managers een aandeel in dubieuze beleggingen waarvoor zij zelf verantwoordelijk zijn.

De miljarden zijn uitgeleend aan durfinvesteerders en vastgoedmaatschappijen. Het geheel is ondergebracht in een fonds, waarvan de managers een aandeel krijgen. De bank verplaatst het risico van het fonds daarmee naar de werknemers. Helemaal waardeloos zijn de aandelen overigens niet, want na vijf jaar vindt er een eerste uitkering plaats. De waarde die het fonds dan heeft, bepaalt de hoogte van de uitkering. De bank waardeert het fonds momenteel op tweederde van de oorspronkelijke waarde. De verwachting is dat de waarde verder daalt.

In totaal heeft Credit Suisse 120 miljard euro aan slechte leningen uitstaan, waarvoor de tweeduizend bankiers grotendeels aansprakelijk zijn. De bank heeft al 4,2 miljard euro afgeschreven, waardoor zevenduizend banen verloren gingen.