Amerikaanse evangelist treedt af na controverse

Richard Cizik, de vicevoorzitter van de Amerikaanse Nationale Bond van Evangelisten (NAE), heeft gisteren na controverse over een radio-interview zijn functie neergelegd.
Cizik uitte zijn steun aan een samenlevingscontract voor homoparen en zei dat hij mogelijk van mening zou veranderen ten aanzien van het homohuwelijk.

Drie decennia lang was Cizik een belangrijk woordvoerder van de christelijk evangelische gemeenschap in de VS. De bewuste verklaring legde hij op 2 december af op National Public Radio. Zijn commentaar bleef echter niet ongehoord en zorgde voor veel opschudding in de evangelische gemeenschap. Hij wordt verweten twijfel te zaaien aan het standpunt van de evangelisten.

Het is niet de eerste keer dat Cizik opschudding veroorzaakt. Eerder lag hij al onder vuur omdat hij lobbyde om klimaatsverandering op de evangelische agenda te zetten. Zijn tegenstanders willen hier niet aan omdat zij vinden dat het milieuprobleem afleidt van traditionele programmapunten als; de strijd tegen abortus en het erkennen van homoseksualiteit via de wet.

Cizik wilde gisteren geen commentaar geven op zijn opstappen. De NAE zegt dat Cizik zijn excuses heeft aangeboden en instemde met de waarden van de NAE. De NAE is een koepel van tienduizenden kerken en evangelische organisaties.