Nog geen operaties in Sittards ziekenhuis

De lucht in twee van de vier operatiekamers van het Maaslandziekenhuis in Sittard is na een reinigingsbeurt nog net niet schoon genoeg. Daarom blijven de vier ok's, die woensdag dicht gingen, voorlopig gesloten. Het ziekenhuis laat via een woordvoerder weten eigenlijk te hebben gehoopt dat de kamers vandaag weer gebruiksklaar zouden zijn.

De lucht is volgens de eigen Zwitserse normen niet steriel genoeg. Dat werd opgemerkt tijdens een meting, waarbij te hoge microbiologische waarden werden vastgesteld. Hoewel het ziekenhuis de kamers had mogen blijven gebruiken, werd besloten ze toch te sluiten en te reinigen, zegt de woordvoerder. Het Maaslandziekenhuis telt in totaal acht operatiekamers. In de andere vier kamers voldoet de lucht wel aan de normen.

De kamers zijn inmiddels opnieuw gereinigd en gedesinfecteerd. Monsters wijzen vermoedelijk woensdag uit of de lucht na deze beurt wel steriel genoeg is. Alle vier kamers blijven nu dicht, omdat ze tot één complex behoren. Anders kan sprake zijn van overdracht van lucht die niet schoon genoeg is naar kamers waar dit wel zo is.

De vier ok's waarvan de lucht wel schoon genoeg is, zitten in een ander complex. Deze kamers worden uit voorzorg ook gereinigd, als de operatiekamers in het andere gebouw weer in gebruik zijn. Het Maaslandziekenhuis verhuist overigens eind januari naar een nieuwe locatie.

Patiënten van het ziekenhuis hebben volgens het hospitaal geen infecties opgelopen als gevolg van de lucht. De reiniging heeft consequenties voor het aantal operaties dat het ziekenhuis kan uitvoeren. Om overlast voor patiënten zo veel mogelijk te voorkomen, wordt in de ok's die niet dicht zijn langer gewerkt. De woordvoerder denkt dat voor de kerst alle achterstanden weggewerkt kunnen zijn.