Prinses Amalia vijf jaar

Prinses Amalia, de oudste dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, is vandaag vijf jaar geworden. De nummer twee in de lijn van troonsopvolging viert het verjaardagsfeestje thuis in Wassenaar, samen met haar ouders en haar twee jongere zusjes.

De erfprinses Catharina-Amalia gaat nu al een klein jaar naar school. Op 10 december vorig jaar, een paar dagen na haar vierde verjaardag, zette ze haar eerste stapjes in groep 1 van de Openbare Bloemcampschool in haar woonplaats.

De school kreeg er een leerlinge bij die op haar eerste schooldag al behoorlijk bij de pinken was. Haar moeder spreekt Spaans met haar, haar vader Nederlands. Van mensen die op bezoek komen, pikte ze daarnaast al Engels op. Het is niet bekend of ze haar verjaardag al op school heeft gevierd of dat nog gaat doen. Willem-Alexander en Máxima willen dat ze haar school zo normaal mogelijk doorloopt. Máxima is ook af en toe overblijfmoeder en heeft dit jaar Amalia's vijf vaste schoolvriendinnen wat beter leren kennen.

Bij de Nederlanders is Amalia in ieder geval flink geliefd. Het afgelopen jaar kwam ze binnen in de top 5 van populairste leden van het koninklijk huis, bleek uit een enquete in opdracht van de NOS eerder dit jaar. Haar ouders Máxima (1), Willem-Alexander (2), haar oma koningin Beatrix (3) en tante prinses Laurentien (4) gaan haar nog voor. "Een jong prinsesje speelt altijd tot de verbeelding van het publiek", luidde de verklaring voor de populariteit van de kleine prinses.