'Depressieve ouderen hebben meer buikvet'

Depressieve ouderen krijgen meer buikvet dan ouderen zonder depressie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) dat vijf jaar duurde. Buikvet is een belangrijke risicofactor voor diabetes en hart- en vaatziekten.

Bij het onderzoek waren bijna 2100 ouderen betrokken in de leeftijd van 70 tot 79 jaar. Bij het begin van het onderzoek werden de ouderen gescreend op depressieve klachten. Gedurende de testperiode werden de gewichtsveranderingen en het percentage vet bijgehouden.

Na vijf jaar bleek dat ouderen met depressieve klachten aantoonbaar meer buikvet hadden gekregen. Volgens VU-onderzoeker Nicole Vogelzangs zijn er een paar verklaringen voor die toename. "Chronische stress en depressie kunnen bepaalde hersendelen activeren en leiden tot een verhoogde aanmaak van cortisol. Dit hormoon stimuleert de opslag van vet in de buikholte. Een andere verklaring is dat depressive mensen een ongezonde levensstijl ontwikkelen en daarmee een ander eetgedrag."

Tussen de 10 en 15 procent van de ouderen heeft depressieklachten. De kans op hart- en vaatziekten is twee keer zo groot bij mensen met depressieve klachten.

'Depressieve ouderen hebben meer buikvet'  (foto: ANP)