Duitsland staakt strijd tegen Scientology

De Duitse overheid geeft haar pogingen om de Scientology kerk te verbieden op. Dat hebben de ministers van binnenlandse zaken van de deelstaten en de bondsregering vrijdag besloten op grond van een onderzoek dat zij vorig jaar lieten instellen.

De overheid blijft de doelstellingen van Scientology beschouwen als ongrondwettig en daarom zal de binnenlandse veiligheidsdienst de groep in de gaten blijven houden, zeiden de ministers. Maar voor een verbod is onvoldoende grond. Scientology 'is weliswaar een beroerde organisatie, maar niet een die ik nu meteen met een hamer te lijf moet", zei de Berlijnse minister Erhart Körting.

De doelen die de van oorsprong Amerikaanse organisatie uitdraagt en haar gebrek aan respect voor minderheden blijven de ministers afwijzen, zei Körting. Maar de voor een verbod noodzakelijke bewijzen dat de groep die doelstellingen actief of agressief aan de man brengt ontbreken.

Volgens de Duitse overheid is Scientology niet zozeer een religieuze organisatie, maar veel meer een zakelijke onderneming die dwang gebruikt om kwetsbare mensen uit te buiten. In een rapport over 2007 zegt de binnenlandse veiligheidsdienst dat Scientology 'essentiële grond- en mensenrechten, zoals de menselijke waardigheid, de vrije ontplooiing van de persoonlijkheid en het recht op gelijke behandeling, inperkt of buiten spel zet'.

Scientology noemde het besluit om geen verbod meer na te jagen 'het enig mogelijke'. De organisatie riep de overheid op ook de observatie stop te zetten, omdat daar volgens haar evenmin enige grond is.