Voorrang ziekenhuis voor 900 euro

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft laten weten het onaanvaardbaar te vinden dat patiënten tegen betaling voorrang krijgen bij een medische behandeling in het Kennemer Gasthuis. Het Haarlemse ziekenhuis heeft over de voorrangsregeling afspraken gemaakt met zorgbemiddelingsbureau QMS, aldus de NOS vandaag op basis van een interne brief van de Raad van Bestuur. 

De handelswijze past volgens het CDA niet in de systematiek van de Zorgverzekeringswet. "Het is niet solidair," aldus CDA-kamerlid Margreeth Smilde vandaag in het Radio 1-journaal. Volgens de SP is het een vorm van omkoping en fractievoorzitter Agnes Kant spreekt van 'voorkruipzorg'. Ook de PvdA is het niet eens met deze handelswijze. Eelke van der Veen (PvdA) heeft laten weten 'een bom onder het stelsel' te zien als deze handelswijze gangbaar wordt.

Het Kennemer Gasthuis zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Harry Luik, voorzitter van de Raad van Bestuur, heeft laten weten dat het volgens hem gaat om een logisch gevolg van de invoering van marktwerking in de zorg. "Marktwerking heeft iets in zich van vraag en aanbod bij elkaar brengen." De Nederlandse Zorgautoriteit liet aan de NOS weten dat 'dit niet de bedoeling is van de Zorgverzekeringswet'.

Met dank aan hartje69 voor de submit.