Van der Sloot ontvlucht huis

Het lijkt Joran van der Sloot toch te heet onder de voeten geworden in Thailand sinds de undercoveroperatie van Peter R. de Vries en zijn team. De 21-jarige Van der sloot is sinds vrijdagavond, de dag waarop het nieuws van de tweede undercoveroperatie naar buiten kwam, spoorloos verdwenen.

Justitie in Thailand is door de beelden van de undercoveroperatie en de enorme aandacht die deze in ons land kreeg wakker geschud. Via de ambassade heeft de Thaise justitie de beelden van de uitzending, die gisteren werd uitgezonden, opgevraagd. Het beeldmateriaal, dat laat zien dat Joran Thaise meisjes aanbiedt voor de Nederlandse seksindustrie, wordt nu vertaald door ambassadepersoneel, bevestigde De Vries gisteren.

Gevlucht 

Toen het nieuws van de nieuwe undercoveroperatie naar buiten kwam, heeft Van der Sloot vermoedelijk meteen Bangkok verlaten. Volgens getuigen heeft hij nog wel een feest bezocht, maar keerde hij daarna niet terug naar zijn huis. Een Nederlandse getuige laat weten dat hij 's avonds op een binnenlandse vlucht naar het eiland Koh Samui is gestapt. De getuige stelt dat hij Joran aan boord van het toestel heeft herkend.

De advocaat van Joran, mr. Bert de Rooij, heeft laten weten dat het overleg met zijn cliënt 'maar moeizaam' verloopt. "Ik hoop op snel contact. We zullen dan als eerste bespreken of het verstandig is om in Thailand te blijven. Van wat ik ervan hoor, is daar zelfs een voorarrest niet mals, ongeacht of er nu bewijs is of niet. Daar wil niemand in een cel belanden."

De zaak-Holloway

In het televisieprogramma over de vrouwenhandel van Van der Sloot werd ook aandacht besteed aan de beelden uit de zaak-Holloway. Verschillende wetenschappers lieten hun licht schijnen over de verklaringen van Joran die op band staan. De rechtspsychologen kwamen los van elkaar tot de conclusie dat de beelden 'authentiek' zijn en dat het onwaarschijnlijk is dat er sprake was van leugens of grootspraak.

"Joran voelde zich in de auto op zijn gemak", aldus Harald Merkelbach, hoogleraar rechtspsychologie. "Zijn verhaal tegen Van der Eem maakt een zeer authentieke indruk. Een cruciaal moment vind ik de bewegingen die hij maakt als hij zegt dat Natalee ging trillen. Dat doe je niet als je een verhaal fabriceert." Hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter is het met deze conclusie eens: "Het verhaal komt niet ingestudeerd over." Ook rechtspsycholoog Peter van Koppen komt tot deze conclusie: "Het meest waarschijnlijke scenario is dat hij in de auto de waarheid spreekt."

Vriendin

Ook een vriendin van Joran van der Sloot kwam aan het woord in de televisie-uitzending. Zij leerde Van der Sloot een jaar na de verdwijning van Holloway kennen. In de uitzending liet zij weten dat Van der Sloot toespelingen tegen haar maakte over het laten verdwijnen van een lijk. Ook liet hij doorschemeren dat zijn vader meer van de zaak wist. "Er is maar één iemand die precies weet wat er gebeurd is. Joran moest van hem altijd liegen en dingen verdraaien", aldus de vriendin over de betrokkenheid van de vader. 

De vriendin die in de televisie-uitzending te zien was, heeft vorige week een uitvoerige verklaring afgelegd bij de politie.