Gevangene krijgt loonsverhoging

Staatssecretaris Nebehat Albayrak van Justitie heeft gisteravond in de Tweede Kamer aangekondigd het arbeidsloon van gedetineerden met 18.75 procent de te willen verhogen. Dit komt in de praktijk neer op twaalf eurocent per uur. Het arbeidsloon voor gevangenen, dat al jaren 0,64 euro per uur bedraagt, zal daarmee worden verhoogd naar 0,76 euro per uur.

SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft al meerdere keren aangedrongen op een loonsverhoging voor gedetineerden. De vakbeweging heeft eerder al toegezegd dat ze volgend jaar niet meer dan 3,5 procent loonsverhoging gaan eisen. "De staatssecretaris gaat vijf keer hoger", aldus een tevreden Van Velzen.

Albayrak verwierp het voorstel tot loonsverhoging voor gedetineerden vorig jaar nog. De staatssecretaris vond dat het werk in de gevangenis niet te vergelijken is met reguliere arbeid. In een debat over de begroting van het ministerie van Justitie heeft de staatssecretaris nog gezegd later terug te komen op een verzoek vanuit de Kamer om de arbeid in gevangenissen kostendekkend te maken. Gevangenen betalen geen kost en inwoning.