CDA: vliegtuigen in de fout direct op de bon

Het CDA wil dat vliegtuigen die gevaarlijk afwijken van aanvliegroutes op Schiphol net zo snel een bon krijgen als auto's die te hard rijden op de naastgelegen A4. Tweede Kamerlid Sander de Rouwe van de grootste regeringspartij gaat deze week daartoe voorstellen doen tijdens een bijeenkomst met de commissie-Alders over de groei van Schiphol.

De Rouwe bevestigde vandaag een bericht hierover in De Telegraaf. Hij heeft er begrip voor als vliegtuigen bijvoorbeeld door slecht weer moeten afwijken van de aanvliegroutes. Maar het steekt hem dat vliegtuigmaatschappijen er nu bijna altijd met een waarschuwing vanaf komen als er sprake is van aantoonbaar verwijtbaar gedrag.

Het CDA-Kamerlid benadrukt het grote maatschappelijke belang van de regels over aanvliegroutes. "Ze zijn er voor de veiligheid en om de geluidsoverlast te beperken. Wij zullen bij de commissie-Alders zeggen dat we Schiphol de kans bieden om te groeien, maar wel binnen de grenzen die worden gesteld."

Het mag volgens De Rouwe niet zo zijn dat omwonenden het gevoel krijgen dat vliegtuigen zomaar hun gang mogen gaan, terwijl voor automobilisten de regels strikt worden gehandhaafd.