Wet tegen falend ouderschap

Marjo van Dijken, Tweede Kamerlid voor de PvdA, werkt aan de wet die zij drie jaar geleden al aankondigde. Deze wet houdt in dat moeders die falen in het ouderschap verplicht aan de prikpil moeten. Mochten de slecht functionerende ouders de prikpil weigeren en opnieuw zwanger raken, dan zou het nieuwe kind onmiddellijk weggehaald moeten worden bij de ouders.

De voorbereiding voor de wet hebben volgens Van Dijken veel langer geduurd dan aanvankelijk gepland. Zo moet de wet nog op juridische haalbaarheid getoetst worden door deskundigen. De onderwerpen falend ouderschap en mishandeling/verwaarlozing komen volgens de politica steeds hoger op de politieke agenda te staan.

De wet richt zich volgens Van Dijken op ouders die eerder bewezen hebben slechte opvoeders te zijn. Ouders zoals bijvoorbeeld de verstandelijk gehandicapten Henk en Miranda uit Geldermalsen vallen niet binnen de reikwijdte van de PvdA-wet. Zij hebben niet de kans gekregen om zich op de opvoeding van hun eerste zoontje Hendricus te richten aangezien hij na één dag al uit huis werd geplaatst na tussenkomst van de Kinderbescherming.

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.