Zes op de tien willen ziekenfonds terug

Zes op de tien Nederlanders willen het ziekenfonds terug. Reden hiervoor is de aanhoudende premiestijging van de zorgverzekering. De onafhankelijke vergelijkingssite zorgkiezer.nl onderzocht de ervaringen van consumenten met het nieuwe zorgstelsel.

Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders zeer ontevreden is over de hoogte van de zorgpremie in het nieuwe stelsel. Ook menen zij dat er minder vergoed wordt dan vroeger. De ondervraagden verwachten dat de premies ook volgend jaar stijgen, mede als gevolg van de kredietcrisis. Volgens Peter Ruys, directeur van zorgkiezer.nl, is het logisch dat mensen het ziekenfonds terug willen. "Consumenten vonden de premies van het ziekenfonds een stuk lager en de dekking beter dan in het huidige stelsel."

Voor 1 november maken de meeste zorgverzekeraars hun premies voor volgend jaar bekend. Zorgkiezer.nl verwacht dat de premies voor de basisverzekering ongeveer gelijk zullen blijven. Voor een aanvullende verzekering wordt wel een premiestijging verwacht, gemiddeld zo'n acht procent. Volgens de vergelijkingssite kan de stijging oplopen tot meer dan veertig procent voor de meest uitgebreide pakketen. Zorgkiezer.nl baseert zich op een analyse van de al bekendgemaakte premies.

In 2006 werd het nieuwe zorgstelsel ingevoerd, waarmee het onderscheid tussen ziekenfonds en particulier verzekerden kwam te vervallen. Alle inwoners van Nederland moeten een basisverzekering afsluiten. Daarnaast heeft volgens de Nederlandse Zorgautoriteit zo'n 92 procent van de Nederlanders een aanvullende verzekering.