Verplicht op de foto bij internetcafés

Vanaf 2009 zijn Chinese internetcafés verplicht hun bezoekers op de foto te zetten en deze foto’s samen met ingescande identiteitskaarten op te sturen naar een database die wordt beheerd door de Cultural Law Enforcement Taskforce, alwaar het wordt opgeslagen.

Al enige tijd bestond de maatregel dat de bezoekers zich moesten identificeren, aangezien je minimaal achttien jaar of ouder moet zijn om gebruik te mogen maken van internet in een internetcafé. Door middel van deze extra maatregel, de foto, hoopt de Chinese overheid te voorkomen dat kinderen ongeschikt materiaal zien en het internet minder anoniem wordt.

Volgens een manager van een internetcafé maakt het de bezoekers niet uit dat deze maatregel erbij komt, omdat het verder geen invloed heeft op hen. Een onderzoek op internet liet echter zien dat 72 procent van de deelnemers tegenstander van de maatregel was, omdat het inbreuk maakte op hun privacy. Zo’n 26 procent van de deelnemers ondersteunde het fotograferen, want dat zou de kinderen ten goede komen.